Aktiviteter med din hund

Aktiviteter är bra för hundens hälsa

Hundar mår bra av att aktiveras. Hur du väljer att aktivera din hund beror på vilken ras det är samt hur din situation ser ut. Om hunden fortfarande är valp är en kurs för valp och unghund att rekommendera. Kursen är en viktig del av hundens uppfostran. Här tränas framför allt lydnad samtidigt som hunden får träffa andra hundar. De flesta brukshundklubbar erbjuder kurser för valpar och unghundar.

Som hundägare ansvarar du för att hunden aktiveras. Det behöver inte vara långa promenader i skogen, utan kan också vara något så litet som att lära hunden olika tricks. Du kan exempelvis lära hunden vacker tass eller att låta hunden leta efter dig om du gömmer dig. Hunden mår bra av vardagsaktiviteter och att träffa andra hundar. Tar därför varje möjlighet i akt att umgås med andra hundägare och deras hundar.

Om du är aktiv som person och trivs i naturen finns många spännande aktiviteter att göra tillsammans med din hund. Du kan exempelvis tävla och träna i agility. Det är en tävlingsform med ett ständigt ökat tävlingsdeltagande. Rallylydnad är en annan sport på kraftig frammarsch. Om du inte känner för att tävla är jakt en spännande aktivitet för dig och din hund, men det kräver att du har en jakthund.

Är du inte intresserad av jakt kan du istället åka på hundutställningar för att visa upp din hund. På hundutställningar får du ett utlåtande av en expert på din hund. Om det vill sig väl har du möjlighet att vinna priser och utmärkelser. Bortsett från tävlings-momentet är det en social aktivitet för både dig och din hund, där ni får möjlighet att umgås med likasinnade. Du hittar enklast kommande utställningar på Svenska Kennelklubbens hemsida.

Ta vara på alla möjligheter du har att hitta på något tillsammans med din hund. Kom ihåg att det inte behöver vara avancerade aktiviteter, utan det kan vara små vardagliga saker.

aktiviteter