Hundraser som lämpar sig för ungdomar

Hundraser olika mycket

Det finns ingen hundras som lämpar sig bättre för barn än någon alla. Alla hundraser kan och måste lära sig att umgås med barn. Även om en del raser är mer toleranta än andra raser får ansvaret aldrig ligga på hunden eller barnet; det måste alltid finnas en vuxen i närheten med ansvar för vad som händer.

Barn har inte vuxnas förståelse för vad som är rätt respektive fel. Därför ska barn och hundar aldrig under några omständigheter lämnas ensam tillsammans. Det måste dessutom finnas en frizon i hemmet där hunden kan gå undan när den är trött eller känner för att vara ifred. Barnfamiljer rekommenderas att undvika mindre hundraser eftersom barn omedvetet kan göra dem illa, det kan exempelvis räcka med att barnet lyfter hunden och sedan tappar den i golvet. Med en större hund minskar risken för att liknande scenarion inträffar, men samtidigt kräver en större hund mycket mer styrka. En vuxen måste därför alltid finnas i närheten av barnet och hunden.

Innan du köper en hund till familjen behöver du snarare fundera över huruvida du och din familj har den tid som krävs för att äga hund. Om det är barnet som är drivande i köpet av hund får ansvaret för hunden aldrig vila på barnets axlar – även om barnet lovar att han eller hon kommer att rasta hunden varje dag kräver det lika mycket tid av dig. Ett bättre alternativ är därför att vara dagmatte eller extrahusse till grannens hund. Genom att vara det får du och din familj en fingervisning om hur mycket tid som krävs för att ta hand om en hund. Det kräver nämligen mycket mer tid och ansvar än man först tror.

Det finns som sagt inte några hundraser som är bättre än andra för barn. Dock finns det några hundraser som är lätthanterliga på alla de vis och på så sätt lämpar sig väl för barnfamiljer. Några av dessa hundraser är bulldog, beagle, bullterrier, collie, Newfoundland, Vizla, irländsk setter, pudel, labrador retriever och golden retriever.

hundraser